You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

skolplansch, plansch, Pl. 2. Enkla maskiner II

Enkla maskiner. II. Hängare.
Ritad av: Achille Rossi.
Svenska Skolmaterielförlaget Gunnar Saietz, A.-B.
1-4. Lutande planet
5-7. Kilen
8. Skruv med s.k. trapetsgänga
9. Skarpgängad skruvbult med mutter
10. Skruv, stigningsvinkeln
11. Kopiepress och vinpress
12. Flygmaskinspropeller

Text på baksidan:

2. Enkla maskiner. II.

Lutande planet kallas i mekaniken en plan yta som bildar en vinkel med horisontalplanet. Lutande planets höjd, bas och längd bilda de 3 sidorna i en rätvinklig triangel.

Bild 1. Om t. ex. en tunna är anbragt på planet, erfordras för att där kvarhålla densamma, en kraft, vars storlek förhåller sig till kroppens vikt som planets höjd till dess längd, förutsatt att kraften verkar parallellt med planet uppåt.

Bild 2 visar en tunna vägande 300 kg. Planets lutning är 1/4. Den kraft som erfordras för att hålla tunnan i viloläge är alltså:
kraften/lasten=2/(V64+4) under förutsättning som ovan.

Bild 3 o. 4 visar tillämpningen av lutande planet.

Kilen, grundad på lutande planets egenskaper, vanligen i form av ett trekantigt prisma. Med hjälp av kilen kan man erhålla stora tryckkrafter i sidled för att påverka, förflytta eller splittra en annan kropp, varvid den framdrivande kraften förhåller sig till tryckkraften på endera sidan av kilen, som bredden av kilens huvud till kilens sida. En smal kil ger därför stora sidokrafter. (Bild 5).

Bild 6 o. 7. Kilens princip användes för en hel del verktyg, såsom yxan, mejseln, hyveln, plogjärnet, snöplogen, farkoster, artilleriammunition m. m. Skruven består av en gängad spindel, som rör sig i en mutter. Efter gängans omloppsriktning skiljer man höger- och vänstergängade skruvar. För varje varv skruven vrides, lfyets lasten lika mycket som nängan stigning.

Bild 8. Skruv med s. k. trapetsgänga.

Bild 9. Skarpsgängad skruvbult med mutter.

Bild 10 visar den vinkel skruvgängan bildar med ett mot skruvens mittlinje vinkelrätt plan, stigningsvinkeln.

Bild 11. Kopiepress och vinpress. Den erforderliga kraften är lika många gånger mindre än trycket i pressen, som gängans höjd är mindre än den av kraften anbringningspunkt, "kulorna" å fig. beskrivna cirkeln.

Bild 12 visar en flygmaskinspropeller. Denna är gjord som en (kort) skruv med mycket stor stigning. Muttern utgöres här av luften.

Svenska Skolmaterielförlaget Gunnar Saietz, A.-B.


1


872