You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Citruspress

Presskulle i vitt, delvist glaserat, porslin, trubbig konform, försedd med längsgående djupa, breda, åsar, samt undertill försedd med metallpinne för fastsättning i juicepressningskålen och motorhuvudet. På presskullen placerades ex. en apelsinhalva vilken pressades dels med handkraft uppifrån och dels med mekaniska skakningar som motorblocket genererade underifrån.

/Cecilia Wallquist 2011-04-29.


Hushållsmaskinen inköptes av Carl Axel Tegnér (givarens far) under dennes affärsresa med Hörapparatsbolaget till USA i början av 1950-talet. Mixern inköptes som gåva till hans hustru (givarens mor).
Hustrun uppskattade denna hushållmaskin som kom att användas flitigt under mer än trettio år. Först brukades maskinen i hemmet på Birger Jarlsgatan 33, Stockholm, men då paret 1976 flyttade ut som permanentboende till sitt landställe i Näsby Park följde hushållsmaskinen med för fortsatt brukande.

Maskinen kan blanda deg, vispa, skära och pressa juice.

När denna Sunbeam mixmaster skulle användas i Sverige medförde det dock problem då den behövde växelström och 110 volt. Via en elledning i hisschaktet lät man således dra en kabel med likström upp till bostaden och via en transformator kunde maskinen tas i bruk.