You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Majblomma

Majblomma, klistermärke i form av en helt platt pappskiva med konturen av en blomma. På framsidan blå med gul mitt, på baksidan en tunnare papp som dras av för att märket ska kunna klistras upp på ett underlag. Baksidan är försedd med en text med information om och historik kring majblomman.
/Lena Kättström Höök 2008-11-17


Priset för en majblomma var 2007: liten blomma 10 kr, Stor blomma 20 kr (som denna), krans 30 kr (som denna), pins 50 kr.

Detta klistermärke / Bilblomman som ersatt de tidigare tredimensionella och lite större bilblommorna har precis som originalmajblomman från 1907 en mörkblå blomma med guld- eller gulfärgad mittenknopp. Märket tillverkades som jubileumsmärke tillverkat till hundraårsjubileet 2007.

Idag medverkar Svenska moderådet vid färgsättningen av majblomman.

Majblommans historia:
2007 fyllde majblomman 100 år. Initiativtagare var Beda Hallberg (1869-1945) och syftet var att genom försäljningen samla in pengar till förmån för kampen mot tuberkulos bland barn och unga. Verksamheten bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Hon ville komma bort från en välgörenhet utövad av ett fåtal priviligerade i samhället och som av många kom att uppfattas som något förödmjukande. Hennes lika enkla som geniala idé att med en artificiell blomma kvittera en gåva - så liten att alla kunde vara med om att ge den - representerade något nytt.

Med sol och luft skulle sjukdomen förebyggas och lindras. Ekonomiska bidrag delades ut och sommarkolonier startades. Förstamajblomman blev en succé. Idén att sälja en konstgjord blomma för välgörande ändamål, till ett så lågt pris (1907=10 öre= priset på ett ägg) att alla kunde köpa den, var något helt nytt och idén spreds även utomlands. Beda Hallberg blev internationellt känd och hedrades med många utmärkelser och fick som andra svenska kvinna statspension på livstid.

Majblomman har blivit en tradition som hör till våren och säljs i april inför valborgsmässoafton och första maj. Färgen avgörs av Majblommans Riksförbund och det är modefärgen för året som Svenska Moderådet fångat upp. En regel finns dock: vart femte år ska blomman vara blå.
Bilmajblomman tillverkades 1933-2006.
1950 började tillverkningen av kransar.
1998 bytte "förstamajblomman" namn till "majblomma".

Under 2006 såldes majblommor för ca 39 miljoner kronor i Sverige av de idag närmare 800 lokalkommittéerna. Nu används de insamlade medlen till att förebygga, bekämpa och hindra sjukdomar, fysiska och sociala handikapp hos barn och ungdomar i Sverige. Visionen är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden. En del av inkomsten används till forskning.

Beda Hallberg introducerade även julklappspapperet som användes 1922-1934.
/Lena Kättström Höök 2008-11-17


1907 - 1907Historisk händelse, person med anknytning till föremålet: Hallberg, Beda, Historisk händelse, ort med anknytning till föremålet: null