You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Enligt notering: "Ny Stuga på Herrestadsfjället Juni -60".

Enligt notering: "Ny Stuga på Herrestadsfjället Juni -60".


Skid- och friluftsfrämjandet i Uddevalla har fått en ny centralpunkt för medlemmarnas skidutflykter på Herrestadsfjället - en timmerstuga vid Kärrvattnet som är den verkliga pärlan i detta imponerande vildmarksområde.
Det är rena drömanläggningen mitt inne på viddernas centrum: i total orörd skogsnatur och ändå nära en nylagd väg samt blott ca halvmilen från den stora samlingsplatsen Hällerstugan.
Källa: "Bohusläningen 22 juni 1960".

1936 bildades av lokalföreningen av Friluftsfrämjandet i Uddevalla. Viliam Hansson tog intiativet och samlade en grupp entusiaster i föreningsregi för utflykter. Friluftsfrämjandet var då ännu tävlingsbetonat och Herrestads- fjället en vit fläck i det allmänna medvetandet. Bland de aktiva i ledningen framträdde snart läroverksadjunt Verner Pettersson, en av de få som redan på den tiden lärt sig uppskatta dessa strövarmarker. År 1940 skrev Vilhelm Hansson i en tidningsartikel: Det saknas en raststuga på fjället där friluftsvännerna kan värma sig vid utflykterna vid en sprakande brasa med medfört kaffetår. Stugan kom 1944- det var Hällestugan. Många energiska krafter har genom åren hjälpt till med reperationer och om- och tillbyggnad som invigdes 16/10 1960,så att friluftsvännerna kan glädjas åt en fin anläggning.

Hällorna eller Hellera - 150 meter söder om Hällerstugan minner rester av husgrunder och stengärdsgårdar. Huset var bebott i början av 1900-talet, där bodde Olle och Mia vars son var skomakare.

Gångavstånd från norra änden av stan genom Bulids övningsområde är ca 5km och från närmaste bilparkering ca. 1,3 km.

Hällevattnet innehåller inte ädelfisk.

När stugan är öppen finns det möjlighet att komma in och värma sig, men det finns alltid möjlighet att grilla vid grillplatsen.

Hällerstugan går att hyra - kontakta stugvärden
Källa: "Friluftsfrämjandet" Internet.