Tarkastelet tätä kohdetta uudella Europeana-verkkosivustolla. Näytä tämä kohde alkuperäisessä Europeanassa.

Springflicka på brukskontoret

Det måste ha varit i mitten av 60-talet som man hade springflickor vid brukskontoret, tror jag var omkring 14 år. Man behövde en vikarie och då min vän, som också var springflicka, föreslog mig så fick jag jobbet fastän jag inte var Fiskarsbo.

Det som jag nu efteråt tycker var lite roligt, det var arbetsuppgifterna. På väggen hängde en "apparat" med lampor. Varje tjänsteman i huset kunde via den kalla på springflickorna. Då en lampa börja lysa skulle man gå till det rum det gällde, vanligtvis till övre våningen, knacka på dörren och gå in och niga. Sen kunde man få nåt papper som skulle till nedre våningens "gubbar" eller som skulle postas. Lampapparaten finns inte kvar mera.

Ibland skulle nånting föras till fabrikskontoren. Alla brev som skulle skickas (och de var många) skulle limmas fast och frankeras. Ofta funka inte limmet med "dynan" så man fick slicka fast dem. Känner ännu smaken fastän jag endast var där två veckor. Och sen skulle de föras till posten.

Middagstimme hade man och jag gick då till min gudmor Adéle (Deli) Eklöf som hade lagat mat rätt tid. Hon bodde då i nya kasernen. Några gånger fick jag ta med kassan från kontoret till posten då jag skulle gå förbi. Det var ganska stora summor man hade och jag var livrädd att bli bestulen fastän det ju inte var lång väg.

På bilden Fiskars brukskontor 31.10.1949, på Fiskars bruks 300-årsjubileumsdag.

CC BY-SA (avautuu uuteen ikkunaan)

Tarjoaa Europeana Foundation

Tarkemmat tiedot