You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Skylt

Svartmålad skylt med bild och texter på vilket ett par glasögon designade av Ingvar Lindkvist varit fäst med tunn metalltråd. På skylten finns fyra små hål där glasögon varit fästa. Fyra små hål finns även i vartdera hörnet där skylten varit fäst i monter.

Större del av skylten täcks av ett fotografi föreställande en man på en motorcykel med röd bakgrund. Mannen bär ett par glasögon designade av Ingvar Lindkvist för Dior. Ovanför bilden står det Christian Dior med svarta bokstäver på grå botten. I bildens översta högra hör finns texten:
Ingvar var inte ansvarig för Dior, men här ser vi en av hans Dior-modeller.
Diagonalt över bildens övre vänstra hörn finns designerns signatur.
Längst ner på bilden står det namnet på glasögonmodellen samt år LUNETTES DE SOLEIL 1974. I det nedersta högra hörnet finns loggan för Optyl i svart och grått, upphöjd av en träbit.
/Emma Nelsson 2016-11-14


Glasögon


Detta föremål är tillverkat av designern Ingvar Lindkvist för Optikhistoriska museet 1995. Lindkvist sammanställde ett presentationsmaterial bestående av skyltar med bilder och texter samt glasögon som beskrev hans arbete som glasögondesigner och som gavs till Optikhistoriska museet och där ställdes ut i en monter. 2013 skänktes delar av Optikhistoriska museets samlingar till Nordiska museet, varav detta material är en del.

I montern på Optikhistoriska museet fanns denna text:
Ingvar Lindkvist, leg. optiker o. designer, skänkte den 12 Juli 1995 detta utställningsskåp till Optikmuseét i Stockholm att tjäna som en sporre för unga optiker och som inspirationskälla för nyblivna formgivare. Allt under devisen: MAN KAN OM MAN VERKLIGEN VILL.

Hans Ingvar Lindkvist är Sveriges förste glasögondesigner. Han har formgivit glasögon för bland annat Dior och Versaces.
Källa: Intervju med optikern Barbro Lundqvist 2012-12-17

Vid förvärvet till Nordiska museet plockades glasögonen bort från skylten på grund av bevarandeskäl. Se efterföljande nummer för glasögonen.
/Emma Nelsson 2016-11-14