You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Glasögonbåge

Ett par glasögon i genomskinlig plast i två bruna färger. Bågarna, genomskinliga i två bruna nyanser, av en fyrkantig modell med svagt rundade hörn. Saknar glas. Något utstickande parti på ovansidan av bågen där glaset ska sitta. Saknar näskuddar. Metallgångjärn. Genomskinliga skalmar där man kan se metallstommen. Något avsmalnande mot de böjda ändarna. På utsidan av skalmarna, närmast gångjärnen, finns vit symbol.
På insidan av den vänstra skalmen står det med vita siffror 020 5/20. På insidan av den högra skalmen står det med vita bokstäver MOD.5
/Emma Nelsson 2016-11-15


Detta föremål är tillverkat av designern Ingvar Lindkvist för Optikhistoriska museet 1995. Lindkvist sammanställde ett presentationsmaterial bestående av skyltar med bilder och texter samt glasögon som beskrev hans arbete som glasögondesigner och som gavs till Optikhistoriska museet och där ställdes ut i en monter. 2013 skänktes delar av Optikhistoriska museets samlingar till Nordiska museet, varav detta material är en del.

I montern på Optikhistoriska museet fanns denna text:
Ingvar Lindkvist, leg. optiker o. designer, skänkte den 12 Juli 1995 detta utställningsskåp till Optikmuseét i Stockholm att tjäna som en sporre för unga optiker och som inspirationskälla för nyblivna formgivare. Allt under devisen: MAN KAN OM MAN VERKLIGEN VILL.

Hans Ingvar Lindkvist är Sveriges förste glasögondesigner. Han har formgivit glasögon för bland annat Dior och Versaces.
Källa: Intervju med optikern Barbro Lundqvist 2012-12-17

Glasögonen tillhör kollektionen "Smash hit" som Ingvar Lindkvist designade för Argenta. Lindkvist stod bakom hela arbetet, från formgivning av bågarna till själva marknadsföringsidén.
Källa: Informationsskylt tillverkade av designern själv.

Vid förvärvet till Nordiska museet var glasögonen fästa på en pappskiva, NM.0332546, med metalltråd. På grund av bevarandeskäl lossades glasögonen från pappskivan.
/Emma Nelsson 2016-11-15