You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Glasögonbåge

Ett par glasögon genomskinlig ljust brun plast designade av Ingvar Lindkvist för Argenta. Bågarna har en fyrkantig form med rundade hörn. Saknar glas. Bågens överkant har en svagt böjd form. Saknar näskuddar. Metallgångjärn. Skalmarna, något avsmalnade mot de böjda ändarna, är genomskinliga vilket gör att man kan se metallstommen.

På insidan av den vänstra skalmen står det med vita bokstäver 260 54/20 mm.140. På insidan av den högra skalmen står det med vita bokstäver HANDELS ARGENTA MOD.2.
/Emma Nelsson 2016-11-14


Detta föremål är tillverkat av designern Ingvar Lindkvist för Optikhistoriska museet 1995. Lindkvist sammanställde ett presentationsmaterial bestående av skyltar med bilder och texter samt glasögon som beskrev hans arbete som glasögondesigner och som gavs till Optikhistoriska museet och där ställdes ut i en monter. 2013 skänktes delar av Optikhistoriska museets samlingar till Nordiska museet, varav detta material är en del.

I montern på Optikhistoriska museet fanns denna text:
Ingvar Lindkvist, leg. optiker o. designer, skänkte den 12 Juli 1995 detta utställningsskåp till Optikmuseét i Stockholm att tjäna som en sporre för unga optiker och som inspirationskälla för nyblivna formgivare. Allt under devisen: MAN KAN OM MAN VERKLIGEN VILL.

Hans Ingvar Lindkvist är Sveriges förste glasögondesigner. Han har formgivit glasögon för bland annat Dior och Versaces.
Källa: Intervju med optikern Barbro Lundqvist 2012-12-17

Glasögonen tillhör kollektionen "Smash hit" som Ingvar Lindkvist designade för Argenta. Lindkvist stod bakom hela arbetet, från formgivning av bågarna till själva marknadsföringsidén.
Källa: Informationsskylt tillverkade av designern själv.

Vid förvärvet till Nordiska museet var glasögonen fästa på en pappskiva NM.0332546 med metalltråd. På grund av bevarandeskäl lossades glasögonen från pappskivan.
/Emma Nelsson 2016-11-14