You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Glasögonbåge

Glasögon i mönstrad plast. Bågarna, runda nästan cirkulära, saknar glas. Saknar näskuddar. Metallgångjärn. Skalmar i samma mönstrade plast som bågarna, böjda ändar.
På insidan av den vänstra skalmen står det på vit klisterlapp L-356. På insidan av den högra skalmen står det på vit klisterlapp COL NO.761.

/Emma Nelsson 2016-11-15


Detta föremål skänktes av designern Ingvar Lindkvist till Optikhistoriska museet 1995. Lindkvist sammanställde ett presentationsmaterial bestående av skyltar med bilder och texter samt glasögon som beskrev hans arbete som glasögondesigner och som gavs till Optikhistoriska museet och där ställdes ut i en monter. 2013 skänktes delar av Optikhistoriska museets samlingar till Nordiska museet, varav detta material är en del.

I montern på Optikhistoriska museet fanns denna text:
Ingvar Lindkvist, leg. optiker o. designer, skänkte den 12 Juli 1995 detta utställningsskåp till Optikmuseét i Stockholm att tjäna som en sporre för unga optiker och som inspirationskälla för nyblivna formgivare. Allt under devisen: MAN KAN OM MAN VERKLIGEN VILL.

Hans Ingvar Lindkvist är Sveriges förste glasögondesigner. Han har formgivit glasögon för bland annat Dior och Versaces.
Källa: Intervju med optikern Barbro Lundqvist 2012-12-17

Dessa glasögon är ett plagiat på Ingvar Lindkvists Saphira-kollektion som han designade för Optyl. Dessa glasögon köptes från en svensk grossist bara tre månader efter att Saphira-kollektionen kommit ut på världsmarknaden.
Källa: Informationsskylt tillverkad av Ingvar Lindkvist

Vid förvärvet till Nordiska museet var glasögonen fästa på en pappskiva (nummer ?????) med metalltråd. På grund av bevarandeskäl lossades glasögonen från pappskivan.
/Emma Nelsson 2016-11-15