You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Kandelaber

Kandelaber, trearmad ljusstake av svartlackerad, laserskuren järnplåt i form av stiliserat träd. Stam upptill avslutad med ljuspipa flankerad av ett par grenar som utgör ljusarmar. Trädet dekorerat med blommor, blad, frukter och hjärtan. Platt profil, fyrkantig bottenplatta.
/Maria Maxén 2017-07-07


Ett livets träd.


Företaget Bengt&Lotta grundades av Bengt Lindberg och Lotta Glave i Stockholm 1990. Kandelabern "Ett livets träd" formgavs 1996 av Lotta Glave. Trädet har rötter i folkkonsten men på ett modernt sätt. Kandelabern är tillverkad av Gnosjö & Anderstorp i Småland. Tekniken är laserskuret järn, en teknik som företaget Bengt&Lotta var först med att använda.

Ljusstaken är manuellt ihopsatt och manuellt lackerad. Tankarna bakom Bengt&Lottas produktion är att överföra teckningens nerv till levande produkter "med ett förhoppningsvis bestående värde" (ur e-post från Bengt Lindberg 2017-05-10).

Ljusstaken togs in till Nordiska museet för att ställas ut i utställningen Folkkonst. Vid uppdatering av utställningen omrking 2015 ersattes de av andra föremål och erbjöds då föremålssamlingen.
/Maria Maxén 2017-07-07