You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Ljusstake

Ljusstake av svartlackerad laserskuren järnplåt. Stiliserad man i genmbrutet gods med armarna uppsträckta ovanför huvudet hållande ljuspipa med manschett. Platt profil, monterad på fyrkantig bottenplatta.
/Maria Maxén 2017-07-07


Mansfigur hållande ljuspipa.


Företaget Bengt&Lotta grundades av Bengt Lindberg och Lotta Glave i Stockholm 1990. Ljusstakarna "Man" och "Kvinna" (se inv.nr. NM.0332513 och NM.0332514) formgavs 1995 av Bengt Lindberg. Bengt hade fått ett arbetsstipendium av Konstnärsnämnden och ljusstakarna är ett resultat av det. Man och kvinna är tillverkade av Gnosjö & Anderstorp i Småland. Tekniken är laserskuret järn, en teknik som företaget Bengt&Lotta var först med att använda.

Ljusstaken är manuellt ihopsatt och manuellt lackerad. Tankarna bakom Bengt&Lottas produktion är att överföra teckningens nerv till levande produkter "med ett förhoppningsvis bestående värde" (ur e-post från Bengt Lindberg 2017-05-10).

Ljusstaken togs in till Nordiska museet för att ställas ut i utställningen Folkkonst. Vid uppdatering av utställningen omrking 2015 ersattes de av andra föremål och erbjöds då föremålssamlingen.
/Maria Maxén 2017-07-07