You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Hörlur

(A) Hörlurar, svarta. Runda hörlurar med svarta läderringar (mot öronen). Utanpå detaljer i plast och metall, samt rund svart skiva i metall med företagets logo "B&o". Mellan lurarna båge av metall, överklädd med svart läder (ovansida) och svart syntettyg (undersida). Inuti lurarna grönt tyg med bokstäver (tryck) L (left) respektive R (right). På bägge lurarna uttag för sladd.

(B) Svart sladd av plast, i bägge ändar kontakt. på sladden svart rektangulär reglage för ljud och telefonfunktion, märkt med + och - samt "B&o". På sladden liten svart klisteretikett med text "Designed by Bang & Olufsen in Denmark. Made in China".

(C) Kontakt, svart plast med två metallpinnar, fyrkantig form. Uttag för tillhörande sladds kontakt på ena sidan.
(D) Förvaringspåse av svart syntettyg. Fyrkantig form, dubbelt tyg. Dragsko upptill. Snöret av svart tänjbart material med rund metallbricka i änden. På brickan text: "B&o". metallbrickan fungerar som "lås" vid stängning av påsen.

/Leif Wallin 2017-10-10


Hörlurar är idag populära, speciellt bland yngre personer. De används för att lyssna på musik, radio, poddar osv, oftast kopplade till mobiltelefonen. Med kontrollen kan också telefonsamtal kopplas in i hörlurarna. Det finns också en inbyggd mikrofon i hörlurarna. Hörlurar har också blivit en modeaccessoar, där många även tycker att utseendeet på hörlurarna är viktgt. Vid samtal med försäljaren av dessa hörlurar berättar säljaren att många kunder just söker efter hörlurar som har en för dem tilltalande design.

Dessa hörlurar kostade 1.997kr och av modell Beoplay H6. Denna modell kom 2013. Idag (2017) är det H9 som är B&o's senaste modell. Från H7 och frammåt är deras hörlurar sladdlösa.

Ett likadant par hörlurar, Beoplay H6, användes av Zacharias Lind, en av de fyra ungdomars vars kläder köptes in till utställningen "Me, My Selfie & I 2017 (komplettering till utställningen Modemakt). Zacharias fick sina hörlurar i present av sina föräldrar för snart 2 år sedan (2016) efter att ha önskat sig dem i födelsdagspresent. Han är mycket förtjust i sina hörlurar och använder dem nästan dagligen och de hänger oftast runt halsen när han inte lyssnar. Han lyssnar mest på musik med dem. Han önskade sig dem för att de anses ha bra ljud, men också för att han tyckte de var snygga.
/Leif Wallin 2017-10-11