You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Reflex

Reflex av vit plast med metallkedja. Rund platt reflex i vit plast. Reflekterande material på bägge sidor. På ena sidan stiliserad bloddroppe i rött samt text: "Blodcentralen", och på andra sidan: "Blodgivare lyser upp i mörkret / Geblod.nu / CE EN 133562001 Type 1". I runt hål fäst en kedja av små blanka metallkulor.
/Leif Wallin 2017-07-12


Reflex har använts av Alexander på en väska (se NM.0332479), hängande på framsidan i den vänstra lästagbara snäpplåset på locket. Reflexen fick han när han lämnade blod för försa gången i Sverige den 15 maj 2017 i Norrtälje. Alexander har även givit blod i Syrien där han bodde tidigare. Alexander tycker det är viktigt att ge blod för att kunna rädda liv, och ser det som en slags samhällelig plikt.
Reflexen hängde han på växkan för att synas ordentligt.

Blodcentralerna har förutom fasta platsen även blodbussar, som åker ut till olka platser för att det ska bli lättare för blodgivarna att ge blod. Det var just i en Blodbuss i Norrtälje som Alexander gav blod. När man lämnar blod får man ej betalt, men blodcentralerna brukar dela ut små presenter, som t ex denna reflex, som tack för ens insats.

CE-märkningen på reflexen markerar att den uppfyller EUs krav på reflexer.

Reflexen, tillsammans med ytterligare kläder och accessoarer (nummer NM.0332473-NM.0332484), köptes in från Alexander inför arbetet med utställningenen "Modemakt - me my selfie and I" 2017. Utställningen visar fyra ungdomars kläder, burna 2017.
/Leif Wallin 2017-07-12