You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Chatelaine

Catelaine i form av hänge i silver i asymmetrisk avlång form, slät på baksidan, upptill ögla i vilken sitter en sluten silverkedja.
På baksidan av hänget stämplat "All_Blues" samt stadsstämpeln för Stockholm St Eriks-stämpeln och "925" [anger silverhalten]
/Leif Wallin 2015-02-10


Chatelainen är designad av Fredrik Nathorst och Jakob Skragge 2015 i deras företag All Blues. Chatelainen ingår i All Blues' kollektion "Carved asymmetric". I kollektionen ingår också halsband, pin (brosch), armband och ring, i silver eller föryllt silver/guld.

Smyckena i kollektionen har bl.a visats på Paris modevecka (herr) i juli 2015 och och under Stockholms modevecka augusti 2015, då på Bukowskis, där några designer visade olika kollektioner den 25 augusti. Smyckena släpps för försäljning i butik under våren 2016

All Blues grundades 2010 och började med att designa enbart smycken för män, men har idag en unisex-tanke för sina smycken.

Chatelainen är formgiven genom att Nathorst och Skragge först ritade konturen för hand, sedan gjordes resten av formen i 3D i datorn. Den göts sedan i metall och ytan formades till för hand. Från denna modell görs sedan vaxformar som smyckena gjuts i. Tillverkning görs av BA Konstgjuteri i Södertälje. Smyckena gjuts i återvunnet silver.

Idén till att göra en chalelain fick Fredrik Nathorst från sin egen nyckelknippa som bestod av en karbinhake med kedja i vilken nycklarna var fästa. Han tänkte då att varför inte ha ett smycke som hängde i hällan, så samma sätt sin kedja med nycklar. Själva utformingen på hänget på chatelainen fick han idén från sin mormor och morfars vigselringar. Dessa hade blivit för små för dem att få på fingrarna, varför de smälte de ned dem, och lät göra ett hänge i en liknande form som hänget på denna chatelaine. Detta bar sedan mormodern i en kedja runt halsen. Nathorst använde just mormors hänge för att prova hur en chatelaine skulle hänga och för att komma fram till hur lång kedjan skulle vara.

I All Blues andra kollektion "Arena" för 2016 ingår också en chatelain.

Se nummer NM.0332410A-F förpackning som alla smycken från All Blues från och med 2016 kommer att säljas i.

Chatelainer var ett vanligt smycke, för bägge könen ända in på 1800-talet. Se vidare museets samling av äldre chatelainer.
/Leif Wallin 2015-08-06