You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Hatt

Damhatt dekorerad med ceriserosa fjädrar över hela kullen.


Inköpt i Paris 1955 av Inga Ågren.

I gåvan ingår en en fyllig berättelse om Inga Ågrens familj och resan till Paris samt uppgifter om hur hon bar hatten. Till gåvan hör sju resehandlingar från Parisresan (tågbiljetter, stadskarta, turistbroschyrer m.m.). Dessutom ingår en mapp med handlingar från Air France (totalt tre handlingar från en annan resa), ett svartvitt negativ, två diabilder samt en samling digitala fotografier av Inga Ågren med familj, när hon använde hatten under en semesterresa i Tyskland, troligen 1962.


Uppgifter från givaren, Gunilla Tomasini 2016-10-30:

"Historien bakom Ingas Parisresa 1955
Karl-Axel (19252016) var ursprungligen radiotekniker men blev en av de första i Sverige som arbetade med datateknik. Firman BULL, där han anställdes, skickade honom till Paris för utbildning då det inte fanns sådan i Sverige. Kursen var på franska, så det fick han snabbt lära sig. I sammanlagt 1 år var han i Paris, först 6 månader och sedan 2 gånger 3 månader. För den unga familjen hemma i Arboga var det inte så roligt; hustrun Inga (19252011) och barnen Lennart (f. 1949) och Gunilla (f. 1950) saknade Karl-Axel mycket och det var alltid ont om pengar fastän Karl-Axel skickade hem så mycket han kunde.
Därför var det en stor tilldragelse för Inga när hon fick möjlighet att resa till Paris vintern 1955. Resan gick med nattåg från Stockholm. Men på kontinenten var det snöstorm så tåget försenades 24 timmar. Dryck och mat tog slut på tåget, men alla hjälptes åt och delade med sig av det man hade; chokladpraliner, kexpaket och smörgåsar. Dessutom var det så illa att en gammal farbror dog i grannkupén så den låstes och alla fick tränga ihop sig litet mer. Och på Gar de Nord gick Karl-Axel och väntade.
Men Inga kom fram till slut och de tillbringade lyckliga dagar i Paris som blev ett minne för livet. Den finaste souverniren från resan var fjäderhatten. Den hade Inga i många år när hon skulle vara riktigt fin. Hon lät sy en beige terylenedräkt av sömmerskan i Arboga; liten snäv jacka med helveckad kjol. Ibland bar hon även hatten till en klarblå bomullspikéklänning med stor krage, brett skärp och vid kjol. Senare på 1960-talet hade hon hatten till en vid ljus kappa.
1957 gick flyttlasset till Jakobsberg där de bodde kvar resten av livet, barnen Per (f. 1957) och Anna (f. 1967) föddes och alla fyra barnen är eniga om att Inga skulle ha älskat att ge sin hatt till Nordiska."

/ Marianne Larsson 2017-05-23