You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Stranddress

A) - Behå av benvitt kreppat tyg, troligen konstsilke. Av enkelt tyg med runda urtag för kupor. Bandkantad runt om samt runt urtag för kupor. Kupor i form av runda rosetter tillverkade av cirka 1 cm breda remsor av tyget. Remsorna är lindade i cirka tio varv utifrån och in i en cirkelform och fästa för hand. Remsorna är fållade längs den yttre sidan. Den inre ofållade och lätt rynkade sidan är fäst mot en botten av gles tuskaftsväv. Tuskaftsväven är sammanfogad av fyra kilar vilket ger kuporna visst djup. Behån knyts runt ryggen och bakom nacken med vändsydda ripsband.
/Marianne Larsson 2014-08-15

B) - Byxa/shorts av benvitt kreppat tyg, troligen konstsilke. Midjehög byxa utan ben med övre kanten resårrynkad bak och slät fram. Vändsydd söm mitt bak, mitt fram samt i var sida. I vänster sida en 14 cm djup slits, knäppt i midjan med knapp och knapphål. Slät knapp av vit plast. Benslut rynkade med resår, byxan något puffig. Dubbelt tyg i grenen.
/Marianne Larsson 2014-08-15

C ) Kjol av benvitt kreppat tyg, troligen konstsilke. Kort kjol (längd 32 cm) av enkelt tyg. I midjan 5 cm djupa veck vikta mot ett 3 cm brett styvt ripsband i midjan. I ena sidan en enkel söm kastad för hand samt en 10 cm djup slits knäppt med två hake och hyska i midjans ripsband samt en tryckknapp i slitsen. Fåll av uppvikt stadkant, fållad för hand.
/Marianne Larsson 2014-08-15


Stranddress från 1940-talet bestående av tre delar, behå, midjehöga byxor utan ben och kort veckad kjol, allt av tunt blekgult tyg, troligen konstsilke. Stranddressen har lämnats som gåva efter kontakter via e-post. Har tillhört Ingeborg Loohufvud, född Swahn 1918 i Finland (finlandsvensk). Givare är dottern Cecilia Loohufvud.
/Marianne Larsson 2014-04-11

Cecilia Loohufvud (givaren) var i 20-årsåldern när hon fick överta stranddressen från sin mamma. Mamman (brukaren) tyckte om stranddressen och ville nog gärna att dottern skulle använda den, men Cecilia tyckte inte att den var så modern på 1970-talet. Fadern hade berättat för Cecilia att det var han som köpt stranddressen åt modern (stranddressen förefaller dock inte vara konfektionssydd).

Cecilia Loohufvud berättar: Mamma hette Ingeborg Swahn som ogift, hon var född år 1918 i Finland (finlandssvensk). Hennes familj flyttade till Värmdö i mitten av 1920-talet, de bodde bla på Siggesta Gård i en av flyglarna,där min morfar var rättare eller liknande. Kanske ryttmästare, han red mycket. Mamma och hennes bror gick i skolan på Värmdö och senare i Waxholm. Någon gång på 1940-talet träffade Mamma vår far. De gifte sig 1947 och fick fyra flickor.

Pappa pratade alltid lyriskt om när de bodde på pensionat på Norra (eller Västra?) Lagnö på Ljusterö ett par somrar, i alla fall på 1950-talet. Jag tror att Mamma hade stranddressen på sig dessa somrar. Jag har fått för mig att jag blev till en sådan sommar på Ljusterö, runt midsommar år 1952. Jag är född 1 april 1953. Det känns fint!

I alla år hade vi sommarhus på Tynningö. Där var vi mycket på somrarna innan vi blev sommargotlänningar. År 1957 köpte Mamma och Pappa hus i Häftings på norra Gotland, det var i samma by som Mammas bror hade blivit lantbrukare. Där var vi alla långa somrar eftersom Mamma var hemmafru när vi växte upp. Höst och vår var vi en hel del på Tynningö även fortsättningsvis. Mamma dog 1991 och Pappa år 1989. (E-post, redigerad, från Cecilia Loohufvud, 2014-02-06)

/Marianne Larsson 2014-08-15