You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Hängselbyxor

Gröna kortbyxor av manchestertyg med hängslen och bröstlapp. Vävt dekorband med broderade röda hjärtan och gröna blommor. En rödrutig blus (NM.0331447) hör till byxan.
/Karin Dern 2011-09-13


Föremålet ingår i en större samling dockkläder NM.0331348-NM.0331481 (ej NM.0331362).

Systrarna Brita Åsbrink och Carin Mellberg lämnade för tio år sedan ett förslag till en utställning på Leksaksmuseet av dockgarderoben och kläderna. I brevet skriver de: "Min syster Carin och jag är uppväxta i Johanneshov, på andra sidan Nynäsvägen, mittemot Globen. Våra föräldrar flyttade in 1943 i det nybyggda höghuset, vansinnigt långt från 'stan' där de växt upp. Rena förvisningen, sade vår far, en kille från Klara folkskola och Matteuspojkarna. Vi har tänkt oss en liten visning av de fina dockkläder vår mamma Kit sydde på kvällarna. När det var tyst på kvällarna i tvårummaren på 4:e våningen lyssnade hon på radio och sydde dockkläder - och våra kläder. Mamma Kit var hemmafru, dagis fanns inte och jobba gjorde hon några veckor per år för att upprätthålla sin legitimation som sjuksköterska. Pappa var - och är - duktig fotograf. Han ordnade framkallningslab i badrummet och hade egen förstoringsapparat. De bilder han tog på oss i barnkammaren och vid lek visar bilden av 50-talets barn, en tid utan tv, datorer, elektroniska leksaker som kan prata och videofilm i mängd. Vi läste böcker, lyssnade på stenkakor och på Karusellen och Farbror Sven i radio. Och lekte, ute och inne. Dansade balett och lärde oss spela piano. Vi ställer ut våra båda favoritdockor, en kollektion av deras kläder och förstorar förslagsvis 10 svartvita bilder. Vi skriver en förklarande text - ungefär som den ovan. Stockholm den 16 februari 2000."

Av en bifogad utställningstext framgår det att pappa Einar är ingenjör och duktig fotograf. Familjen var ofta motiv, liksom de verkstäder och städer han kom till på sina arbetsresor i Sverige. Han hade en motorcykel. Men familjen växte med en lillebror och i takt med tiden köptes en bil, en DKW. Einar byggde ett radhus i slutet av 50-talet och flickorna växte från dockorna och ur barnkammaren till egna rum. Till förvärvet hör även några svartvita fotografier tagna av Einar Mellberg och som visar hur flickorna lekte med dockorna. Enligt telefonsamtal 2011-10-06 tillhör negativen systrarna Brita Åsbrink (f. 1944) och Carin Mellberg Daleke (f.1947). Garderoben av trä är fabrikstillverkad.
/Karin Dern 2011-09-13