You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Klänning

Tvådelad klänning bestående av liv och kjol. långärmad kattunklänning av med tryckt vegetativt mönster i bruna och rosa nyanser mot ljus botten. De rosa ränderna går på tvären. Snörmakerier nedtill på kjolen och längs överdelens kanter. Klänningslivet hålls ihop med två rosa/vita knappar. Smal midja och vid kjol. Hyskor och hakar i midjan.

/Karin Dern 2011-12-16


Klänningen är en del i en hel garderob med handsydda kläder (se inv nr NM.0331288 - NM.0331342) till en docka som givarens farmor Olga Pereswetoff Morath, född i Motala 1871, och hennes systrar fick av sin pappa Kammarherren Carl Wilhelm Pereswetoff Morath på 1850-60-talet. Kläderna, som ligger i en koffert för dockkläder, passar till en damdocka. Samlingen är väl sammanhållen och ger en helhetsbild av vad en ung välbärgad kvinna förväntades ha i sin garderob vid mitten av 1800-talet: flera rutiga och småmönstrade klänningar i siden och tunn bomull, en uppsättning underkläder med pantalonger, underkjolar och korsett. Näsdukar med spets och monogram, nattsärkar, nattmössor och diverse små tillbehör som syetui, stickning och pärlhalsband hör också till förvärvet. Kläderna är handsydda i olika sorters tyg av hög kvalitet och med stor detaljrikedom. Givaren Carin Adlén (född Hasselrot) fick dockkläderna av sin farmor på 1940-talet då hon fortfarande gick i skolan. Hon brukade ta fram väskan och visa klänningarna för sina skolkamrater, som blev imponerade av hur en fin dam skulle vara klädd hundra år tidigare. Givaren har aldrig haft dockan som hör till kläderna, utan den har förmodligen gått till någon annan av systrarna Pereswetoff Morath. Enligt Sveriges ridderskaps- och adelskalender 1923 hade Olga tre äldre systrar: Ebba (f 1863), Ida (f. 1865), Anna (f. 1867). Olga Cecilia Wilhelmina gifte sig senare med Carl-Axel Hasselrot (f. 1863). Se http://runeberg.org/adelskal/1923/0870.html

Ica-kuriren arrangerade en vandringsutställning efter ett upprop om dockkläder 1985 då bland annat dessa kläder var utställda en tid på Nordiska museet för att sedan fortsätta till Läckö slott och Skansen. Se ICA-kuriren nr 23-24/1985.
/Karin Dern 2011-12-16