You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Mössa

Virkad mössa, kinesiska stolpar. Randig, ordningen uppifrån: bred gul, smal vit, smal svart, bred blå, bred gul, smal svart, smal vit, bred blå. 8 cm remsa, fleece, insidan. Blå tygetikett påsydd fram, broderat gult: Tre Kronor, OS-ringarna. Broderat vitt: SWE. Om nerkanten tillverkarens logga, insidan ett tryckt etikett "WWW.LI-NING.COM och text på kinesiska. Fastsatt med plaststrop, pappersetikett med uppgifter om tillverkaren, LI-NING KNITTING HAT och LI NING (CHINA) SPORTS GOODS CO.,LDT. dessutom text på kinesiska.
/Magdalena Fick 2011-11-18


Eva Christensson designade OS-kollektionen till OS 2010 där mössan ingår. Hon har samarbetat med svenska olympiska kommittén sedan ett tiotal år. Ett par hundra mössor tillverkades inför OS 2010 och bars som representationsplagg av OS-truppen, samt såldes till svenska olympiska kommitténs sponsorer. Ingen senare kommersiell produktion har förekommit av dessa mössor, men på andrahandsmarknaden på auktions- och annons-sidor på internet har de sålts för upp till 1200 kr.
Mössan har rak passform och är lång, för att bäras med lite häng. Mössan blev synlig för allmänheten under den TV-sända invigningsceremonin till OS 2010. Mössan var en del av den offentliga dräkten och bars därför även vid prisutdelningar och intervjuer, ej i tävlingssituationer. Dagen efter invigningsceremonin publicerades ett virkmönster till mössan i flera tidningar, och webb-upplagor hade instruktioner i videoformat. Många kom att virka mössan i olika tolkningar, som blev en fluga under resten av vintern 2010.
Eva Christenssons eget företag heter Ec design. Hon har designat de Svenska OS-truppernas kläder sedan 1998.
/Helena Lindroth 2011

Se även NM.0331240 NM.0331241