You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tapetprovbok

Tapetprovbok, gråmelerade pärmar av papp klädda med plast. Text på framsidan "Ahlsén & Lindström / Duro,". Samma text på ryggen. På den vita baksidan "Duro. MADE BY DURO SWEDEN AB". På första sidan bild på fyra personer i tapetfabrik samt text: "Ahlsén & Lindström / Gamla nordiska traditioner inom måleriteknik coh limtrycksförfarande har inspirerat oss vid utformningen av denna kollektion. Vår ambition har varit att återskapa en hantverkskänsla i industriell tillämpning. En förutsättning för detta har varit desl Duros speciella limtrycksteknik med rejäla färgmängder i trycket, dels det hantverksmässiga sättet att arbeta fram kollektionen i nära samarbete med färgmästare, mönsterteknniker och tryckmästare. Tapeterna är gjorda för att passa såväl hemmiljö som offentliga rum och olika arbetsmiljöer. Därför finns också ljusreflexionsvärden uppmätta. Kollektionen har utformats med en viss gemensam grundkaraktär. Avsikten är att olika rum skall kunna kombineras med varandra på ett variationsrikt sätt men ändå ge en sammanhängande helhetsupplevelse. Vid utformningen av mönstren har vi tagit hänsyn till behovet av en upplevelse av rymd och luftighet även i mindre rum. / Bo Ahlsén Hans Lindström".
Tapetboken innehåller 4 tapetmönster i många olika färgställningar samt 2 bårder också i flera färgställningar. Tapeterna visas också på bild i interiörer. På baksidan av några tapeter text, t. ex: "10 Prisgrupp / Duro nr: 402-05 / Design: Randen / Designer: Bo Ahlsén/Hans Lindström" samt symboler för Mycket god ljushärdighet, Extra tvättbarhet och Rak mönsterpassning.
Tapeter som förekommer i boken är: Hantverk, Molnen, Randen, Bladen. Bårder: Frisen, Vågen.
På sista sidan lista med produktnummer på samtliga tapeter och bårder samt produktfakta: "Längd 10,5 meter, bredd 53 cm, / Tål tvättning med svamp, ljummet vatten coh syntetiskt tvättmedel. Utskikt miljövänlig akrylatplast av högsta kvalitet. Brandklass 1 enligtSBN -80. Tapeten kan t.o.m. användas i utrymningsvägar. Sättts upp i kant eller med trådkant. Använd vanligt tapetklister.".


Tapetprovbok med tapetprover och tygprover är producerad av Duro, ett tapetföretag grundat 1930, och tänkt att användas i tapetaffär.

Enligt Monika Juhlin-Boström, kollektionschef på Duro, lanserades denna tapetprovbok ca 1991 och var i bruk fram till ca 1995.
/Leif Wallin 2011-12-12