You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Ring

Ring av silver med runt, toppigt framstycke med spiraldekor. Bred, slät skena, framstycke i form av avskuren sfärisk form krönt med toppigt tak som är täckt med spiralmönster, granulering och mitt i en slät silverkula. Gravyr å framstyckets undersida: "Rosa Taikon". Stämplar å skenans insida: "925 TAI St Erik L11".
/Ingrid Roos 2012


Rosa Taikon bar den romska smidestraditionen vidare, som en av Sveriges främsta silverkonstnärer. Hennes farfar var född i Ungern och flyttade senare till Ryssland med sin familj. Han arbetade som förtennare, musiker
och dansare. Rosas far Johan Taikon förde traditionen vidare, som utbildad silversmed. Han fick i unga år gå i lära hos romska guldsmeder i Samarkand,
i dagens Uzbekistan. Där lärde han sig filigrantekniken, den teknik som också präglar Rosa Taikons silversmycken. Det är en tusenårig teknik med rötter i flera kulturer bland annat kring Medelhavet, liksom dubbelyxans form som återkommer i flertalet smycken; hängsmycken, ringar och armband. I den romska traditionen förmedlades silverhantverket från far till son. Men när Rosas far dog och hennes bror dödades i ett rasistiskt mord, bestämde Rosa sig för att föra silversmedstraditionen vidare.

Rosa Taikon visade i ett flertal utställningar förstklassigt romskt silversmide och fick 2010 regeringens guldmedalj Illis quorum meruere labores för sitt mångåriga och på många sätt betydelsefulla konstnärskap, som förenar nyskapande smyckesdesign med romska smidestraditioner.

Ringen bär namnet "Pagod" enligt Rosa Taikon.
/Ingrid Roos 2012