You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Hätta

Solhätta för 1-2-årig flicka, vitt glest bomullstyg med rött mönster i form av cirklar och prickar. Kan öppnas och stängas i nacken med två tryckknappar i metall. Vit rosett på hjässan, vita knytband, samtliga i någon form av viskosmaterial. Liten textiletikett i nacken med texten PUB PAUL U. BERGSTRÖMS A-B STOCKHOLM. Hättan är stärkt.
/Zingoalla Rosenqvist 2010-02-18


Givaren Birgitta Zetterberg (f. 1948) är uppvuxen i vad man kunde kalla en vanlig familj på Måndagsvägen i Hökarängen och Bäckaskiftsvägen i Stureby, båda Stockholmsstadsdelar. Birgittas mamma Birgit Wiggsäter (f. 1926) jobbade på Electrolux på Essingen, pappa Arne Wiggsäter (f. 1920) var diversearbetare. När Birgitta var 13 år skilde sig föräldrarna och mamman tog tillbaka sitt flicknamn Rydstedt, som även Birgitta fick heta.
Eftersom ekonomin för arbetarfamiljer vid denna tid var begränsad och hemgjorda kläder fortfarande billigare än färdigköpta, är de flesta av samlingens kläder sydda i hemmet av mamma Birgit. Samlingen är unik då denna typ av kläder inte i större utsträckning finns bevarade.
/Zingoalla Rosenqvist 2010-02-18