You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Soldräkt

Soldräkt, baddräktsliknande, för ca 1-årig flicka. Dräkten består av två stycken samt har ett mindre grenparti. Mycket bred nertill men med resårband baktill i midjan samt kring benöppningarna. Två påsydda små fickor framtill på vänster och höger sida. Dräkten smalnar av upptill över bröstet och fästs med hängslen baktill i midjan med två vita plastknappar samt tränsade knapphål, två per hängsel för reglerbarhet.Tyget har ett mörkblått mönster på vit botten. Dräktens övre kant, fickorna och hängslen dekorerade med bård i samma färger som övriga tyget.
/Zingoalla Rosenqvist 2010-02-12


Givaren Birgitta Zetterberg (f. 1948) är uppvuxen i vad man kunde kalla en vanlig familj på Måndagsvägen i Hökarängen och Bäckaskiftsvägen i Stureby, båda Stockholmsstadsdelar. Birgittas mamma Birgit Wiggsäter (f. 1926) jobbade på Electrolux på Essingen, pappa Arne Wiggsäter (f. 1920) var diversearbetare. När Birgitta var 13 år skilde sig föräldrarna och mamman tog tillbaka sitt flicknamn Rydstedt, som även Birgitta fick heta.
Eftersom ekonomin för arbetarfamiljer vid denna tid var begränsad och hemgjorda kläder fortfarande billigare än färdigköpta, är de flesta av samlingens kläder sydda i hemmet av mamma Birgit. Samlingen är unik då denna typ av kläder inte i större utsträckning finns bevarade.
/Zingoalla Rosenqvist 2010-02-12