You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Klänning

Tunn rödvitrandig klänning i viskos eller cellull för ca 7-årig flicka. Kjol med vågräta ränder, skuren i ett stycke och hopsydd i vänster sida. Rynkad upp mot liv med lodräta ränder, som skarvats i med tygparti i midjan. Kort isydd fållad och spetsförsedd puffärm. Liggande krage med rundade snibbar, kantade med samma vita spets som ärmarna. Knäpps mitt fram med fem dolda tryckknappar i metall, fem vita blomsterformade plastknappar som garnering.
/Zingoalla Rosenqvist 2009-11-18


Givaren Birgitta Zetterberg (f. 1948) är uppvuxen i vad man kunde kalla en vanlig familj på Måndagsvägen i Hökarängen och Bäckaskiftsvägen i Stureby, båda Stockholmsstadsdelar. Birgittas mamma Birgit Wiggsäter (f. 1926) jobbade på Electrolux på Essingen, pappa Arne Wiggsäter (f. 1920) var diversearbetare. När Birgitta var 13 år skilde sig föräldrarna och mamman tog tillbaka sitt flicknamn Rydstedt, som även Birgitta fick heta.
Eftersom ekonomin för arbetarfamiljer vid denna tid var begränsad och hemgjorda kläder fortfarande billigare än färdigköpta, är de flesta av samlingens kläder sydda i hemmet av mamma Birgit. Samlingen är unik då denna typ av kläder inte i större utsträckning finns bevarade.
/Zingoalla Rosenqvist 2009-11-18