You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Kofta

Turkos kofta i bomull och något syntetmaterial, för ca 12-årig flicka. V-ringning samt sk. kimonoärm med resårstickad mudd. Ärmarna skurna i ett med resten av koftan, hopsydd med sömmar från ärmslut till nedre kant. Resårstickning i nedre kant. Koftans framkant försedd med ribbstickad slå i samma turkosa färg som resten av plagget. Knäpps med fyra turkosa plastknappar samt knapphål.
Anm: Lappad i nacken där slån har släppt. Sömmarna i knapphålen har börjat släppa.
/Zingoalla Rosenqvist 2009-10-13


Givaren Birgitta Zetterberg (f. 1948) är uppvuxen i vad man kunde kalla en vanlig familj på Måndagsvägen i Hökarängen och Bäckaskiftsvägen i Stureby, båda Stockholmsstadsdelar. Birgittas mamma Birgit Wiggsäter (f. 1926) jobbade på Electrolux på Essingen, pappa Arne Wiggsäter (f. 1920) var diversearbetare. När Birgitta var 13 år skilde sig föräldrarna och mamman tog tillbaka sitt flicknamn Rydstedt, som även Birgitta fick heta.
Eftersom ekonomin för arbetarfamiljer vid denna tid var begränsad och hemgjorda kläder fortfarande billigare än färdigköpta, är de flesta av samlingens kläder sydda i hemmet av mamma Birgit. Samlingen är unik då denna typ av kläder inte i större utsträckning finns bevarade.
/Zingoalla Rosenqvist 2009-10-13