You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tröja

Blå, närmast turkos, tröja med holkärm för ca 12-årig flicka. Kort i livet och snäv. Bakstycke och framstycke hopsydda med sidsömmar. Slå i tröjans tyg i halsringning, ärmhål och nedre kant. I halsen infälld turkos spets. I nacken liten vit textiletikett med givarens initialer BR, Birgitta Rydstedt.
Anm: Spetsen har släppt på några ställen med hål som följd.
Denna typ av tröja var mycket populär i slutet av 1950-talet.
/Zingoalla Rosenqvist 2009-10-08


Givaren Birgitta Zetterberg (f. 1948) är uppvuxen i vad man kunde kalla en vanlig familj på Måndagsvägen i Hökarängen och Bäckaskiftsvägen i Stureby, båda Stockholmsstadsdelar. Birgittas mamma Birgit Wiggsäter (f. 1926) jobbade på Electrolux på Essingen, pappa Arne Wiggsäter (f. 1920) var diversearbetare. När Birgitta var 13 år skilde sig föräldrarna och mamman tog tillbaka sitt flicknamn Rydstedt, som även Birgitta fick heta.
Eftersom ekonomin för arbetarfamiljer vid denna tid var begränsad och hemgjorda kläder fortfarande billigare än färdigköpta, är de flesta av samlingens kläder sydda i hemmet av mamma Birgit. Samlingen är unik då denna typ av kläder inte i större utsträckning finns bevarade.
/Zingoalla Rosenqvist 2009-10-08