You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Klänning

Skotskrutig kortärmad klänning i mjukt viyellatyg, blandning av ylle och bomull, för ca 4-årig flicka. Kjol bestående av ett framstycke och ett bakstycke, hopsydda med sidsömmar, rynkad upp mot resårband och sömmar i midjan. Påsydd ficka till höger och vänster på framstycket. Liv med ok upptill, rynkad över bröstet och ryggen ner mot midjan. Isydd fållad ärm med litet veck i ärmslutet. Vit nedliggande rundad krage i viskos, öppen bak. Knäpps bak med två tryckknappar i metall.
Anm: Kragens undre sida har en mängd större och mindre hål. I ärmsluten har sömmar börjat släppa.
/Zingoalla Rosenqvist 2009-09-30


Givaren Birgitta Zetterberg (f. 1948) är uppvuxen i vad man kunde kalla en vanlig familj på Måndagsvägen i Hökarängen och Bäckaskiftsvägen i Stureby, båda Stockholmsstadsdelar. Birgittas mamma Birgit Wiggsäter (f. 1926) jobbade på Electrolux på Essingen, pappa Arne Wiggsäter (f. 1920) var diversearbetare. När Birgitta var 13 år skilde sig föräldrarna och mamman tog tillbaka sitt flicknamn Rydstedt, som även Birgitta fick heta.
Eftersom ekonomin för arbetarfamiljer vid denna tid var begränsad och hemgjorda kläder fortfarande billigare än färdigköpta, är de flesta av samlingens kläder sydda i hemmet av mamma Birgit. Samlingen är unik då denna typ av kläder inte i större utsträckning finns bevarade.
/Zingoalla Rosenqvist 2009-09-30