You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Jacka

Vinterjacka i naturvitt lammskinn, mörkgrått foder i viskos, för ca 6-årig flicka. Tudelat framstycke, ett bakstycke. Isydda ensömsärmar. Förstärkta axlar. Krage med spetsiga snibbar. Dold knäppning mitt fram med fyra större plastknappar i vitt, samt maskinsydda knapphål i fodret på höger sida. I nacken ögla för upphängning, sydd i samma tyg som fodret.
Anm: Några små kala partier på höger ärm. Något litet hål i fodret.
/Zingoalla Rosenqvist 2009-09-29


Givaren Birgitta Zetterberg (f. 1948) är uppvuxen i vad man kunde kalla en vanlig familj på Måndagsvägen i Hökarängen och Bäckaskiftsvägen i Stureby, båda Stockholmsstadsdelar. Birgittas mamma Birgit Wiggsäter (f. 1926) jobbade på Electrolux på Essingen, pappa Arne Wiggsäter (f. 1920) var diversearbetare. När Birgitta var 13 år skilde sig föräldrarna och mamman tog tillbaka sitt flicknamn Rydstedt, som även Birgitta fick heta.
Eftersom ekonomin för arbetarfamiljer vid denna tid var begränsad och hemgjorda kläder fortfarande billigare än färdigköpta, är de flesta av samlingens kläder sydda i hemmet av mamma Birgit. Samlingen är unik då denna typ av kläder inte i större utsträckning finns bevarade.
/Zingoalla Rosenqvist 2009-09-29