You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Badbyxor

Badbyxor s.k. surfingshorts, av grön syntetfiber, polyester. Märke "Quiksilver". Modell med raka, knälånga ben, gylfknäppning som är hopsydd med isydd svart kil vilken gör öppningen vidare vid påklädning.Resår i midjan. Fastsydd innerbyxa/kalsong av tunnt, vitt nätliknande polyestertyg. Å höger ben utanpåficka med svart blixtlås samt två nitade hål för utsläpp av vatten. Å vänster sida stort plastat tryck i vitt:"Quiksilver". Grönt snörband att hålla ihop byxan med i midjan samt kardborrknäppning.
/Ingrid Roos 2010-05-21


Inhandlade av Jesper Bäckström 2007. Användes med kalsonger av bomullstrikå under. Se dessa.

Långa badbyxor sk surfshorts blev moderna under slutet av 1990-talet. Butikskedjornas varianter var försedda med innerbyxa vilket inte de mer exklusiva märkena hade. I stället började då unga män att använda kalsong under dessa. Detta mode fortsatte även om badbyxorna hade innerbyxa. Många hade också badbyxorna långt nedhasade och bar därför kalsong under.Detta väckte ramaskri när det inträffade i landets simhallar. Många menade att vattnet förorenades (men det fanns delade meningar) och 2008 utnämndes ordet "kalsongbadare" av Språknämnden till ett så kallat nyord.

Jesper berättar:
Jag heter Jesper. Jag är 14 år och bor i Saltsjö-Boo i Nacka kommun. Badbyxorna brukar jag vanligtvis kalla badbrallor, men jag använder dem även som vanliga shorts. jag köpte mina på Inter Sport under 2007`s försommar, men köper oftast på någon annan butik som är mer inriktad på surfkläder och badbyxor.
De kostade 600 kr, och jag behövde ett par så jag och min mamma delade upp det, 300kr var. Varför jag köpte Quiksilver var för att jag gillade deras kläder, och för att det var litet inne. hade jag köpt något annat märke hade det förmodligen varit något annat surfmärke som till ex. Billabong. Jag hade förmodligen aldrig köpt dem om det inte var surfbrallor.
När jag köpte dem hade jag dem med litet häng, men nu har jag inte det eftersom jag inte tycker det är snyggt. Jag brukade, och brukar ibland även nu ha kalsonger under.Kalsonger använde jag för att badbrallorna var litet för stora runt midjan. Jag ville ha ett par badbrallor som var långa och de var också bredare runt midjan. Oftast är det Björn Borg kalsonger jag har under.
Jag använde badbrallorna mest på stranden, inte lika ofta om jag till ex. åkte in till stan en sommardag och inte heller lika ofta i skolan. Vissa har/hade nog kalsonger under för att kunna ha badbyxorna en bit ner, men det kommer de flesta över när man blir äldre.
Jesper Bäckström, 2009-12-21

Jespers mamma berättar:
Jag kommer ihåg att Jesper hade sagt att han ville ha ett par nya badbyxor men jag hade inte förstått att märket var så viktigt förrän vi en dag var ute och handlade och han visade mig ett par Quicksilver. De var ruskigt dyra och fanns endast i vuxenstorlek. Jag förklarade att jag inte tänkte köpa badbyxor som kostade närmare tusenlappen och dessutom var de alldeles för stora. Men han gav sig inte och en stund senare hittade han samma märke fast i juniorstorlekar och några hundralappar billigare. Fortfarande fanns de inte i lagom storlek till 11-åriga Jesper, men han fann ett par gröna i storlek 14 år som han absolut ville ha. Det gjorde inget att de var för stora i midjan, vi kunde sy ett veck på dem tyckte han, och att de slutade nedanför knäna var inte heller något problem.
Jag tyckte fortfarande att det var väldigt dyrt med 600 kr för ett par badbyxor och sa därför att han inte kunde få dem. Då föreslog han att han kunde bidra med sina egna sparade pengar eftersom han så väldigt gärna ville köpa badbyxorna. Jag minns att vi diskuterade länge och väl på affären. Jag var orolig att badbyxorna inte skulle komma att användas för att de var för stora och att de inte längre skulle vara moderna när han väl vuxit i dem. Några sådana farhågor hade jag inte behövt ha. Jesper har använt sina Quicksilver som både shorts och badbyxor, med eller utan kalsonger under, i skolan, hemma, ute på stan, ja till och med på fest tror jag.
Första sommaren med de nya badbyxorna var vi i Frankrike på semestern. Trots att jag hade lagt ett veck i linningen var de så stora att de nästan ramlade av när han badade. Men Jesper menade att han kunde ha kalsonger under så skulle de inte ramla ner. Jag sa att han inte kunde ha kalsonger på när han badade. Det skulle bli alldeles för blött och tungt och ta jättelång tid innan de torkade. Men han brydde sig inte om vad jag sa och inte förrän långt senare när jag upptäckte att många andra pojkar också hade kalsonger under badbyxorna förstod jag att det var inne och att kalsongkanten dessutom skulle synas.

Bästa hälsningar
Pia Bäckström, Jespers mamma
(Ingrid Roos 2010-05-21)