You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Duk

Avlång duk av vit hellinnelärft, stadkanter i båda sidor, kortsidorna kantade med bred knypplad uddspets av slavisk bandtyp med en blå mittråd., ovanför fållen genombruten bård med utdragna trådar där de kvarvarande varptrådarna snotts med en genomdragen blå tråd. I den ena änden även ett stort broderat historiserande motiv i vitt lingarn och konturer av blått bomullsgarn. Motivet föreställer en ung pojke med svärd i hand som hälsar på en sittande herreman båda i 1500-talsdräkt. Vid sidan om dem grupp med delar av en riddarrustning på ett podium. Mönstret vältecknnat med många detaljer och broderiet mycket välgjort med mängder av olika stygnsätt i det vita garnet. Det blå konturgarnet är blekt, på avigsidan syns ursprunglig nyans.
Motivet kan möjligen vara Gustav Vasa som barn inför kung Hans, fritt efter Jenny Nyströms målning med samma namn från 1881. Den blev känd när hon fick utmärkelsen den kungliga medaljen för den och ett resestipendium från Konstakademien. Hon hade utgått från Anders Fryxells: Berättelser ur den svenska historien.
Historiska motiv var under 1880-talet mycket populära och kan mycket väl ha omsatts i broderi. Även A.Edelfelts målning Rida, rida ranka som föreställer Drottning Blanka med den lille sonen blev omsatt i ett populärt bonadsmotiv som finns i flera upplagor. Den blå/vita broderistilen var också modern under 1880-talet och kom sannolikt från Tyskland.