You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Skål

Skål rund form med raka sidor. Beigevit med en brun bred rand runt brämet. Stämplade på undersidan "NITTSJÖ", samt en otydlig sifferstämpel i blått. Relativt klumpig och tung i massan. Skålen är av andra sortering, vilket markerats med ett svagt ristat kryss på skålens undersida. På undersidan syns även märken efter glasering och bränningställningen.
/Kersti Wikström och Cecilia Wallquist 2010-02-25


Denna servis är en modifiering av servisen "Maja" som enligt uppgifter från Per Löfgren, VD för Nittsjö, tillverkades mellan 1972-1973. Modellen skapades av Erik Mornils och dekoren och glasyren tillskrivs Åke Löfgren.
Servisen är ett mycket gott exempel på 1970-talets rustika dukningsideal.

Uppgifter från givaren: "När jag gifte mig 1965 fick jag min mormors stora porslinsuppsättning. Den skulle jag använda till finservis. Till vardags använde jag mina föräldrars "vickningsservis". Mormors servis var gammaldags med gul lila blomdekor och bestod av olika storlekar flata och stora djupa tallrikar, soppskål, såsskål och avlånga stekfat. en del var lagade med klamrar? Mina föräldrars porslin var Blå Eld som jag tyckte mycket om. Vita och blå tallrikar, assietter och skålar. En del litet kantstötta. Mormors servis passade inte riktigt in i min stil, så några år efter bröllopet, när jag bilade runt Siljan och besökte Nittsjö blev jag förtjust i både en gul och en rödorange tallrik. Men tänkte att man kanske skulle tröttna eller framför allt att maten inte skulle "göra sig" mot porslinet. Däremot denna beigegrå melerade tallrik med tjock brun kant passade mig mycket bra. Jag köpte 8 st stora och 8 st små tallrikar, 1 stort runt uppläggningsfat + 2 stora o. 1 mindre rak, rund skål + 1 vid rund skål. Den här servisen använde jag sedan när vi hade gäster, dukade på rund brun storblommig Marimekko-duk med svarta Gense (Focus de Luxe) bestick. När jag flyttade till mindre lägenhet sålde jag mormors servis på auktionsverket. Nu har jag ärvt mina föräldrars "mittemellanservis" Bing o Gröndal "Blå fjäril" och då får jag inte plats med Nittsjö. Jag har fortfarande kvar Blå Eld till vardags + fyrkantiga o. runda keramiktallrikar i flera färger, handgjorda på ön Ischia i Italien, ärvda av min far."