You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Majblomma

Majblomma från Estland, "Kevadill". En plastblomma med yttre mörkblå kronblad och inre vita kronblad och en gul mittenknopp och metallnål.
Den svenska majblomman som introducerades 1907 av Beda Hallberg inspirerade till efterföljare i flera länder bl.a. Estland.
/Lena Kättström Höök 2008-11-11


I Estland kallas majblomman Kevadill.

Majblommans historia:
2007 fyllde majblomman 100 år. Initiativtagare var Beda Hallberg (1869-1945) och syftet var att genom försäljningen samla in pengar till förmån för kampen mot tuberkulos bland barn och unga. Verksamheten bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Hon ville komma bort från en välgörenhet utövad av ett fåtal priviligerade i samhället och som av många kom att uppfattas som något förödmjukande. Hennes lika enkla som geniala idé att med en artificiell blomma kvittera en gåva - så liten att alla kunde vara med om att ge den - representerade något nytt.

Med sol och luft skulle sjukdomen förebyggas och lindras. Ekonomiska bidrag delades ut och sommarkolonier startades. Förstamajblomman blev en succé. Idén att sälja en konstgjord blomma för välgörande ändamål, till ett så lågt pris (1907=10 öre= priset på ett ägg) att alla kunde köpa den, var något helt nytt och idén spreds även utomlands. Beda Hallberg blev internationellt känd och hedrades med många utmärkelser och fick som andra svenska kvinna statspension på livstid.

Majblomman har blivit en tradition som hör till våren och säljs i april inför valborgsmässoafton och första maj. Färgen avgörs av Majblommans Riksförbund och det är modefärgen för året som Svenska Moderådet fångat upp. En regel finns dock: vart femte år ska blomman vara blå.
Bilmajblomman tillverkades 1933-2006.
1950 började tillverkningen av kransar.
1998 bytte "förstamajblomman" namn till "majblomma".

Under 2006 såldes majblommor för ca 39 miljoner kronor i Sverige av de idag närmare 800 lokalkommittéerna. Nu används de insamlade medlen till att förebygga, bekämpa och hindra sjukdomar, fysiska och sociala handikapp hos barn och ungdomar i Sverige. Visionen är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden. En del av inkomsten används till forskning.

Beda Hallberg introducerade även julklappspapperet som användes 1922-1934.
/Lena Kättström Höök 2008-11-17