You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Skål

Glasskål, modell Kantara, formgiven av Sven Palmqvist, 1944, för Orrefors. Ljusgrönt glas, oval form med veckade kanter och välvd botten. Skålen är blåst på fri hand, placerad upp och ned över en träkubbe för att få den välvda formen, den veckade kanten formades med hjälp av träpinnar som långsamt drogs över kanten. Kantara skålen tillverkades i fem olika modeller.
/Cecilia Wallquist 2010-04-07


Sven Palmqvist anställdes vid Orrefors glasbruk 1928 och blev konstnärlig medarbetare 1936. Utbildad i Orrefors gravörskola samt skulpturstudier på Konsthögskolan och i Paris. Han var en mångfasetterad formgivare och kom med flera nya tekniska innovationer för sina konstnärliga uttryck. Palmqvist kom att formge många av Orrefors storsäljare såväl inom konstglas som bruksglas.

Sven Palmqvist hade en betydande roll i det svenska glasets produktion och utveckling. Hans glas fick stor spridning i de svenska hemmen och hans revolutionerande tekniker kom att användas världen över. I dag är Palmqvist glas, såväl konstglaset som bruksglaset, åtråvärda samlarobjekt.
Det är framförallt sex stycken tekniker och föremål, som Palmqvist vunnit uppmärksamhet för. Kraka (formgiven 1944), Selena (formgiven 1947), Ravenna (formgiven 1948) samt bruksglasen Fuga (formgiven 1943-1954) och Colora (formgiven 1943-1954). Till denna svit av nydananden inom svenskt glas räknas skålen Kantara Skålen Kantara kom att bli den mest spridda av Palmqvist konstglas.
/Cecilia Wallquist 2010-04-07