You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Syltkruka

Hushållskärl i saltglaserad keramik, brun. Raka sidor med insvängd mynningen. Stämpel på sidan "2L / YSTAD". Krukan rymmer 2 liter.
/Cecilia Wallquist 2010-03-12


Tillverkad vid Ystads Stenkärlsfabrik.

Dessa krukor och liknande har en lång tradition och användes flitigt i många hem under 1800 och början av 1900-talet, för lagring av mat.

Saltbränningstekniken har sitt ursprung i Tyskland och har sedan 1500-talet använts i massproduktionen av bruksföremål i stengods.
Saltglasyren framställs genom att i en ved-/olje- eller gaseldad ugn placera det keramiska föremålet och då ugnen uppnår en temperatur av 1259-1300 grader tillförs vanligt koksalt som genast förgasas till natrium och förenar sig med lerans kvarts och aluminium som tillsammans bildar en mycket stark, hållbar och giftfri glasyr. Saltningen upprepas ett antal gånger för att uppnå rätt glasyrskikt. Saltglasyren har ingen egen färg utan färgas av underliggande metalloxider. Saltglasyren är helt giftfri och mycket slitstark och kan därför med fördel användas till skilda ändamål dels till bruksföremål som förvaring av sura inläggningar som ättiskgurka etc. dels användes tidigare saltglasyren som skydd på ex. tvättställ och avloppsrör.
/Cecilia Wallquist 2010-03-12