You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Spikmatta

Spikmattan Yantra. Storlek medium. Mattan består av ett rektangulärt tygstycke. Dubbelt tyg med öppning i ena kortänden, fästs ihop med kardborreband. På mattans ena sida finns 210 vita "plastblommor"/rundlar. Varje blomma består av 42 bladspetsar/piggar. Det blir sammanlagt 8 820 piggar. Rundlarna är tillverkade av 100% giftfri ABS-plast och tyget av 100% bomull. På andra sidan finns en tryckt "yantrasymbol" i vitt. Inuti uttagbar skumplast, 78x46 cm. Vid öppningen fäst i öglor en smal läderrem som "låser" mattan när man viker den i tre delar vid förvaring. Inuti mattan vit etikett med text "ABS PLASTIC" och tvättanvisningar (symboler) samt "CE".
/Lena Kättström Höök och Elin Nystrand von Unge 2010-04-13


Funktion: Brukaren ligger med ryggen (eller annan kroppsdel) mot mattans piggar för att t ex uppnå avslappning, ökad blodcirkulation eller mot sömnproblem.

Spikmattan uppfanns ursprungligen i Sovjetunionen på slutet av 70-talet av Ivan Kuznetsov. Mattan fick namnet Iplicator Kuznetsov och såldes på ryska apotek. 1998 började Komplementärmedicinska högskolan i Malmö importera och sälja produkten betecknad som akupressurmatta eller den Ryska spikmattan. Försäljningen var måttlig och skedde främst via utbildade massageterapeuter. År 2007 grundade svensken Jonathan Hellbom sitt företag Team Shakti som börjar tillverka en variant av den ryska spikmattan i Indien. I samband med att Shaktimattan marknadsfördes i Sverige växte intresset för produkten lavinartat. Flera företag började producera nya varianter av spikmattan i ny utformning och med nytt namn, därav Yantramattan.

Datura trading AB har patent på namnet Yantra samt på piggarnas utformning. Mattans säljs via Life, Intersport, Åhléns och Clas Ohlson samt ett antal mindre butiker. Den kan även köpas på nätet på http://www.yantramattan.se/. Mattan började tillverkas i februari/mars 2009 och har idag (2010-02-10) sålts i över 500 000 exemplar. Baksidan av mattan pryds av Yantrasymbolen som kan användas vid meditation. Yantramattan är uppbyggd av 210 - 348 "blommor" (finns i olika storlekar). Varje blomma består av 42 bladspetsar/piggar.

Tillverkare: Datura trading AB. Tillverkningsort: Kina, Datering: Köpt på Life (hälsokostbutik) våren 2009 av givaren.

Andrèa Hösel använder mattan för att lindra och förebygga smärtor i ryggen som t ex ryggskott samt för avslappning. Ibland använder hon den flera gånger om dagen och ibland några gånger i veckan, beroende på tid. Hon lägger sig då med bar överkropp på spikmattan på sängen och brukar somna nästan direkt. Efter ca 1 timme vaknar hon och rullar försiktigt av mattan. Till en början gör det ont, men efter ett tag uppstår en "pirrande" skön känsla.

När Nordiska museet förvärvade denna matta införskaffades en ny åt Andrèa.

Se arkivet, D 465 med besvarat frågeformulär från givaren samt utskrifter från olika hemsidor om spikmattor.
Hemsida för yantramattan:http://www.yantramattan.se/
/Lena Kättström Höök och Elin Nystrand von Unge 2010-04-13

2009 utsågs Spikmatta till årets julklapp. Sedan 1988 har Handelns Utredningsinstitut (HUI) utsett årets julklapp utifrån vad som är aktuellt i tiden och som de tror kommer att bli en storsäljare i julhandeln.
/Leif Wallin 2018-06-20


2009 - 2009Historisk händelse, person med anknytning till föremålet: Årets Julklapp