You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Ring

Ring av akrylplast, gjuten. Orange skena med något tillspetsad halvsfäriskt framstycke av transparent plast med 3 inlagda eterneller, röd, gul och grön. Enligt uppgift av säljaren tillverkad under 1970-talet.

Under 1960-talets senare del vändes många värderingar upp och ned på och ifrågasates. Bland annat ifrågasattes den s.k. finkulturen på smyckesidan med sina ädelmetaller och stenar. I stället uppträdde popkulturen på arenan och med den en ny och frimodig smak för smycken av moderna material som plast. Oftast var de i former som väckte uppseende och bröt helt med den etablerade smaken. Den här ringen är ett exempel på denna typ av smycken.
/Ingrid Roos 2010-04-07


Inför utställningen Smycken (2012) gjorde smyckeexperterna Lars-Yngve Johansson, juvelerare, och Tomas Persson, intendent, en bedömning av de smycken i Nordiska museets samling som skulle ställas ut. De dateringar, tillverkaruppgifter och material som avviker från uppgifterna i huvudliggaren eller katalogkorten kan komma från dessa expertutlåtanden.