You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tändsticksask

Tändsticksask av papp och trä, plån på långsidorna, med instickslåda. Blå, Påklistrad etikett med reklamtryck på ovansidan i form av en pressbyråkiosk mot grön bakgrund och text: "PRESSBYRÅN - DET LILLA VARUHUSET". I övre högra hörnet en bild på en tändsticksask med "Solstickepojken".
Asken är tom.

Tändsticksasken är tillverkad av Svenska Tändssticks AB omkring 1950-talet på beställning av Pressbyrån. AB Svenska Pressbyrån fick sitt nuvarande namn 1906 och består av främst kiosker och mindre försäljningställen enligt pressbyråns hemsida 2010.

Solstickepojken, ritad av Einar Nerman för stiftelsen Solstickan 1936, samma år som stiftelsen grundades. Stiftelsen har ett nära samarbete med Tändsticksaktiebolaget/Swedish Match.

Under 1900-talet användes ofta reklam på tändsticksaskar/tändsticksplån i marknadsföringen av olika varor och tjänster. Askarna/plånen delades ofta ut gratis och många restauranger lät dem ligga framme på borden för gästerna. Under slutet av 1900-talet blir detta mindre populärt, delvis för att tändaren blir vanligare, men framför allt beroende på att färre rökte och att rökning inte längre förknippades med något positivt.

Tändsticksasken ingick i en större samling som ihopsamlats av givarna under sina bilresor under 1950-talet och fram till 1980-talet inom och utom Sverige. Ett urval ur samlingen gjordes av Nordiska museet 2009.
/Leif Wallin 2010-02-18