You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tändsticksask

Tändsticksask av papp och trä, plån på långsidorna, med instickslåda. Ovantill etikett med bild på Gästriklands landskapsvapen (en röd älgtjur mot blåprickig bakgrund) och text "GÄSTRIKLAND". På baksidan grå etikett med text nedtill "MADE BY SWEDISH MATCH CO / JÖNKÖPING. SWEDEN". Asken är tom.

Tillverkad av Svenska tändsticks aktiebolaget. Troligen såld som souvenir eller använd som reklamprodukt för Gästrikland, eller såld tillsammans med andra askar med landskapsvapen (se intilliggande inv.nr) som souvenir för Sverige.

Under 1900-talet användes ofta reklam på tändsticksaskar/tändsticksplån i marknadsföringen av olika varor och tjänster. Askarna/plånen delades ofta ut gratis och många restauranger lät dem ligga framme på borden för gästerna. Under slutet av 1900-talet blir detta mindre populärt, delvis för att tändaren blir vanligare, men framför allt beroende på att färre rökte och att rökning inte längre förknippades med något positivt.

Tändsticksasken ingick i en större samling som ihopsamlats av givarna under sina bilresor under 1950-talet och fram till 1980-talet inom och utom Sverige. Ett urval ur samlingen förvärvades av Nordiska museet 2009.
/Leif Wallin 2010-02-18


Landskapsvapen
Djur, Älg


Historisk händelse, ort med anknytning till föremålet: null