You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tändsticksask

Tändsticksask av papp och trä, plån på långsidorna, med instickslåda med vita gavlar. På ena sidan påklistrad gul etikett med med bild på grön oljeburk och bil samt text "MOTOROLJA ENERGOL / SVENSKA BP OLJEAKTIEBOLAG". På baksidan vit etikett med text "BP BENSINSTATION / Roslagstull, STOCKHOLM 7 Tel. 30 07 69". Asken är tom.

Asken är beställd av företaget BP (British Petrolium) och troligen tillverkad av Svenska Tändsticksaktiebolaget, då asken är av samma typ som Svenska Tändsticksaktiebolaget tillverkade.

Under 1900-talet användes ofta reklam på tändsticksaskar/tändsticksplån i marknadsföringen av olika varor och tjänster. Askarna/plånen delades ofta ut gratis och många restauranger lät dem ligga framme på borden för gästerna. Under slutet av 1900-talet blir detta mindre populärt, delvis för att tändaren blir vanligare, men framför allt beroende på att färre rökte och att rökning inte längre förknippades med något positivt.

Tändsticksasken ingick i en större samling som ihopsamlats av givarna under sina bilresor under 1950-talet och fram till 1980-talet inom och utom Sverige. Ett urval ur samlingen förvärvades av Nordiska museet 2009.
/Leif Wallin 2010-01-07