You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tändsticksask

Tändsticksask av papp och trä, med instickslåda, plån på långsidorna. Blå, på ena sidan etikett med tillverkaren Tändsticksbolagets vanliga motiv "Solstickepojken" och text "SOLSTICKAN / SÄLJES TILL FÖRMÅN FÖR BARN OCH GAMLA" och "SVENSKA TÄNDSTICKS AKTIEBOLAGET". På andra sidan etikett med reklamtryck i form av bild på Strand hotell samt text: "Strand Hotel Stockholm Tel. 22 28 20 / SVENSKA TÄNDSTICKS AKTIEBOLAGET". Asken är tom.

Solstickepojken, ritad av Einar Nerman för stiftelsen Solstickan 1936, samma år som stiftelsen grundades. Stiftelsen har ett nära samarbete med Tändsticksaktiebolaget/Swedish Match.

Tändsticksasken är tillverkad av Svenska Tändsticksaktiebolaget på beställning av Strand hotell, som ligger på Blasieholmen i Stockholm.

Under 1900-talet användes ofta reklam på tändsticksaskar/tändsticksplån i marknadsföringen av olika varor och tjänster. Askarna/plånen delades ofta ut gratis och många restauranger lät dem ligga framme på borden för gästerna. Under slutet av 1900-talet blir detta mindre populärt, delvis för att tändaren blir vanligare, men framför allt beroende på att färre rökte och att rökning inte längre förknippades med något positivt.

Tändsticksasken ingick i en större samling som ihopsamlats av givarna under sina bilresor under 1950-talet och fram till 1980-talet inom och utom Sverige. Ett urval ur samlingen förvärvades av Nordiska museet 2009.
/Leif Wallin 2010-01-28