You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tändsticksplån

Tändsticksplån, av papp. Avlång remsa vikt i tre delar bildande ett omslag. Tryckt dekor och text. På ena sidan stiliserad bild av en hatt på ett bord och text "CABARET / HAMBURGER BÖRS / STOCKHOLM TEL. 11 65 57" och på andra sidan stiliserad skyltarm med skylt och text "MATSALEN / BAREN med underhållning / FESTVÅNINGAR / DANS/ PIPERSKA MUREN". På ena kortsidan text: "SVENSKA TÄNDSTICKS AKTIEBOLAGET", inuti fäste för tändstickor av ofärgat trä. Inga tändstickor kvar, endat bit av fästet.

Tändsticksplånet är tillverkat av Svenska Tändsticksaktiebolaget för stockholmrestaurangerna Piperska muren och Hambruger börs.

Under 1900-talet användes ofta reklam på tändsticksaskar/tändsticksplån i marknadsföringen av olika varor och tjänster. Askarna/plånen delades ofta ut gratis och många restauranger lät dem ligga framme på borden för gästerna. Under slutet av 1900-talet blir detta mindre populärt, delvis för att tändaren blir vanligare, men framför allt beroende på att färre rökte och att rökning inte längre förknippades med något positivt.

Tändsticksasken ingick i en större samling som ihopsamlats av givarna under sina bilresor under 1950-talet och fram till 1980-talet inom och utom Sverige. Ett urval ur samlingen förvärvades av Nordiska museet 2009.
/Leif Wallin 2009-11-20