You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tändsticksask

Tändsticksask av papp, plån på långsidorna, med instickslåda. Brun med vitt tryck. På ena sidan bild på en gaffel och ett R samt text "CENTRALENS RESTAURANG". På andra sidan text inom ram: "Det är vi som lagar så att Du ska ha det bra." , samt "SVENSKA TÄNDSTICKS AB 08/22 06 20". På ena långsidan en telefonlur samt "24 44 65". Inuti ca 30 ofärgade tändstickor av trä med rosa tändsats.

Tillverkad av Svenska Tändsticksaktiebolaget på beställning av Centralens restaurang, vilken var belägen i Centralstationen i Stockholm.

Under 1900-talet användes ofta reklam på tändsticksaskar/tändsticksplån i marknadsföringen av olika varor och tjänster. Askarna/plånen delades ofta ut gratis och många restauranger lät dem ligga framme på borden för gästerna. Under slutet av 1900-talet blir detta mindre populärt, delvis för att tändaren blir vanligare, men framför allt beroende på att färre rökte och att rökning inte längre förknippades med något positivt.

Tändsticksasken ingick i en större samling som ihopsamlats av givarna under sina bilresor under 1950-talet och fram till 1980-talet inom och utom Sverige. Ett urval ur samlingen förvärvades av Nordiska museet 2009.
/Leif Wallin 2010-01-08