You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tändsticksplån

Tändsticksplån, av papp. Avlång remsa vikt i tre delar bildande ett omslag. Tryckt dekor och text på beige botten. På framsidan bild av SAS emblem i form av ett par vingar med Sveriges, Norges och Danmarks flaggor samt text:"SAS SCANDINAVIAN AIRLINES SYSTEM". På baksidan kartusch med text "Royal Viking" under krona samt " SCANDINAVIAN AIRLINES SYSTEM". På ena kortsidan text: "CRONMATCH Crown Gummed Paper". Inuti fäste för tändstickorna. Endast tre st tändstickor kvar, vilka är av beige papper med rosa tändsats.

Tändsticksplånet är tillverkat av Cronmatch för flygbolaget SAS. Texten "Royal Viking" syftar på att SAS hotell Royal Viking. 1960 öppnade SAS sitt första hotell i Köpenhamn, då ett mycket modernt hotell med den allra senaste danska designen.

Denna ask är enligt privatsamlaren Henrik Hill tillverkad av det danska företaget Cronmatch.

Under 1900-talet användes ofta reklam på tändsticksaskar/tändsticksplån i marknadsföringen av olika varor och tjänster. Askarna/plånen delades ofta ut gratis och många restauranger lät dem ligga framme på borden för gästerna. Under slutet av 1900-talet blir detta mindre populärt, delvis för att tändaren blir vanligare, men framför allt beroende på att färre rökte och att rökning inte längre förknippades med något positivt.

Tändsticksasken ingick i en större samling som ihopsamlats av givarna under sina bilresor under 1950-talet och fram till 1980-talet inom och utom Sverige. Ett urval ur samlingen förvärvades av Nordiska museet 2009.
/Leif Wallin 2009-11-20