You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tändsticksplån

Tändsticksplån, av papp. Avlång remsa vikt i tre delar bildande ett omslag. Tryckt dekor och text. På framsidan bild av jordklot och flygplan samt text: "SAS / SCANDINAVIAN AIRLINES SYSTEM / DENMARK NORWAY SWEDEN". På baksidan SAS emblem i form av ett par vingar samt de tre ländernas flaggor och "SAS". På ena kortsidan text: "SVENSKA TÄNDSTICKSAKTIEBOLAGET / MADE IN SWEDEN", inuti fäste för tändstickorna. Inga tändstickor kvar, men rester av rödfärgat trä (tändstickorna har varit röda med gul tändsats).

Tändsticksplånet är tillverkat av Svenska Tändsticksaktiebolaget för flygbolaget SAS.

Under 1900-talet användes ofta reklam på tändsticksaskar/tändsticksplån i marknadsföringen av olika varor och tjänster. Askarna/plånen delades ofta ut gratis och många restauranger lät dem ligga framme på borden för gästerna. Under slutet av 1900-talet blir detta mindre populärt, delvis för att tändaren blir vanligare, men framför allt beroende på att färre rökte och att rökning inte längre förknippades med något positivt.

Tändsticksasken ingick i en större samling som ihopsamlats av givarna under sina bilresor under 1950-talet och fram till 1980-talet inom och utom Sverige. Ett urval ur samlingen förvärvades av Nordiska museet 2009.
/Leif Wallin 2009-11-20


Jordklot
Flygplan