You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tändsticksplån

Tändsticksplån, av papp. Avlång remsa vikt i tre delar bildande ett omslag. Tryckt dekor i vitt på lila botten. På framsidan bild på fastigheten där affären ligger med text: "skoPIRA / Kungsgatan 48 / vid Hötorget / tel. 21 30 06 - 21 30 12" och på baksidan text: "Det moderna STOCKHOLM köper hos SkoPIRA". På en kortsida text: "SVENSKA TÄNDSTICKS AKTIEBOLAGET". Plån på baksidan och inuti fäste för tändstickorna, inga tändstickor finns kvar.

Tändsticksplånet är tillverkat av Svenska Tändsticksaktiebolaget på beställning av Skobutiken Skopira i Stockholm.

Under 1900-talet användes ofta reklam på tändsticksaskar/tändsticksplån i marknadsföringen av olika varor och tjänster. Askarna/plånen delades ofta ut gratis och många restauranger lät dem ligga framme på borden för gästerna. Under slutet av 1900-talet blir detta mindre populärt, delvis för att tändaren blir vanligare, men framför allt beroende på att färre rökte och att rökning inte längre förknippades med något positivt.

Tändsticksasken ingick i en större samling som ihopsamlats av givarna under sina bilresor under 1950-talet och fram till 1980-talet inom och utom Sverige. Ett urval ur samlingen förvärvades av Nordiska museet 2009.
/Leif Wallin 2009-11-19