You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Vantar

Ett par tumvantar (a-b) i kvinnostorlek, slätstickade med muddar i resårstickning 1 rät, 1 avig maska. Garnet är melerat i mellanblått och brunt och något stickigt. Det består av en blandning av 40% ull, 40% torvfiber och 20% cellulosafiber s.k. Modal.
På en medföljande handskriven lapp (Bilaga) står på ena sidan uppgifterna om fibersammansättningen och på den andra "Torvgarnet framställt för Överstyrelsen för Ekonomiskt Försvar" Beredskapsgarn i händelse av avspärrning."
Kommer från givarens föräldrahem i Eldshult, Hylte kommun men är aldrig använda. Föräldrarna var lantbrukare och brukade handla på missionsauktioner, okänt vem som stickat dem. De bör vara stickade i början av 1980-talet då Johannes Kloss, ägare till Älma Torvtextil i Lahult i Småland, hade ett samarbete med Överstyrelsen för att rena torvfibrer som kunde användas som spinnmaterial för att användas till olika textila produkter i händelse av krig med avspärrning av importerade fibrer. Samarbetet är sen några år avslutat då man nu vet att en sådan produktion är möjlig och produktionen ligger på is när inget direkt behov finns. Älma Textil är också nedlagt sen 2006 eftersom fabriksfastigheten skulle säljas och Johannes Kloss var tvungen att flytta ut. Maskinerna är skrotade eller i några fall sålda till företaget Nettle World i norra Tyskland som använder dem för spinning av nässlor som blandas med bomull.
Blandgarnet blir melerat eftersom torvfibern är brun i sitt naturliga tillstånd. Skall den färgas måste den först blekas och i den processen förlorar den sina unika egenskaper, nämligen att vara porös och värmehållande.
Lahult ligger nära Hyltebruk på gränsen mellan Småland och Halland, där det sedan lång tid funnits torvbrytning. Däremot har befolkningen inte tidigare använt fibern för textil framställning. Sådan verksamhet har däremot funnits i England, Österrike och kanske framförallt Tyskland, där man under 1:a världskrigets materialbrist experimenterade med olika sätt att framställa textilfibrer. Konkurrerades ut av först cellull och senare syntetfibrerna.
I torv förekommer 5-20 cm långa växtfibrer. Vid spinning måste den blandas med annan fiber. Man kan blanda in upp till 60% torv. Ett plagg med torvfiber eller stickat av torvgarn är dubbelt så varmt som ett liknande i enbart fårull. Det beror på att torvfibern har en ihålig och porös uppbyggnad. Den kan också absorbera mycket fukt och även dålig lukt. Överstyrelsen gjorde bl.a.även försök med ett filtliknande material för att isolera bort radon i hus.
/Berit Eldvik 2007-12-03