You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tapetrulle

Tapetrulle, papperstapet med svag struktur i flera ljusgröna nyanser, melerad. Tapeten ger ett enfärgat intryck på avstånd. Rullen påbörjad, innehöll ursprungligen 10 meter tapet.

Tapeten använd längst ned på väggen och omkring en meter upp, i ett kök i en 3-rumslägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Ovanför denna gröna tapet tapetserades med en rutig tapet (inv.nr 329.169) i olika gula nyanser med inslag av grönt. I skarven mellan tapeterna sattes en tapetbård (inv.nr 329.170)) med en reva krasseblommor i gult och rött med gröna blad. Kring blommorna i bården slingrade sig ett gulrutigt band med samma mönster som på den övre tapeten.

Kökstapeterna matchades med gröna kakelplattor i storleken 10 x 10 cm. Köksinredningen bestod av vita skåp och luckor, "Ståt" från IKEA. Golvet ljusbrunt trägolv. Givaren/brukaren med familj flyttade från lägenheten 2001.

Efter introduktionen av bårder i tapetmodet igen på 1980-talet slog användandet av bårder igenom på bred front under 1990-talet. Till alla tapeter hörde minst en bård och det togs fram bårdkollektioner där bård och tapet fritt kunde kombineras. Bårderna sattes gärna en bit upp på väggen, med olika men matchande tapeter på var sida.
/Maria Maxén, 2007-11-05