You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tapetrulle

Tapetrulle, beigerosa strukturtapet, papper med maskintryckt mönster. Tryck med tunn liten vit blomma med stjälk och parställda blad i räta rader. Blommorna på varannan rad halvt förskjutna i sidled. Svagt skuggtryck, under varje vit blomma finns ett identiskt, men mörkare, tryck, placerat 0,5 cm till höger om den vita blomman. Millimeterstora vita prickar strödda över hela bottenytan.

Strukturtapeter var mycket populära under 1980-talet, främst i enfärgat vitt, men även i pastellfärger och med mönster. Skuggtrycket på denna tapet följer en tradition från början av 1800-talet, då tapettryckaren genom att först doppa tryckstocken i mörk färg, trycka, och därefter doppa samma tryckstock i ljus färg och sätta ned den vid sidan av det första trycket, kunde skapa ett varierat mönster i olika färger med bara en tryckstock.

Tapeten sattes upp i ett sovrum i en villa i Bergeforsen byggd 1983. 1984 blev rummet flickrum åt flicka född detta år. Tapeten satt kvar till 1995, då rummet gjordes om till pojkrum.
/Maria Maxén 2007-05-08


Växt, blomma.