You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tröja

Maskinstickad mönstrad ylletröja. Vitbottnad med ytmönster i rött och blått efter ett av Bindslöjdens vanligaste mönster från 1900-talets början. 1 framstycke, 1 bakstycke, nederkant och ärmmuddar smalrandiga i de tre färgerna liksom den breda raka kragen som bärs nedvikt, knäppsprund med förslag av den randiga trikån med 2 sydda knapphål med vita flata knappar i pärlemorimitation. Knappar och knapphål placerade så som numera vanligen kallas för pojkknäppning.
Har tillhört givaren Anna f. Lidström som barn. Hon föddes 1920, pappan var officer och prisryttare, mamman var hemmafru med Anna och 3 äldre bröder. De bodde utanför Sollefteå.

Bindslöjden i Halland startade sin verksamhet 1907 för att ge arbetslösa kvinnor sysselsättning som stickerskor, ett gammalt hantverk i området som konkurrerats bort när maskinstickningen kom. Initiativet blev en stor framgång. "I tongivande kretsar blev det modernt att klä sig i plagg från Bindslöjden" (IW). På 1920-talet svepte en modevåg över Sverige med stickade plagg, bl.a. tog man upp mönster från foklig stickning (se bild sid 68 i I. Wintzell, Sticka mönster). Industrin var snabb att hänga på och i denna tröja är mönstret det traditionella från Halland men modellen med den stora raka kragen och knappslån enligt 20-talets mode. Troligen köptes tröjan från någon av de kringvandrande försäljare som reste runt i landet, och som givaren kommer ihåg från sin barndom i Sollefteå. För andra gången hade alltså den maskintillverkade varan tagit sig in på den halländska hemstickningens område. Detta gjorde det prismässigt möjligt för en större köpkrets att kunna få ett eftertraktat modeplagg. Jfr pojktröja inv.nr 306121 från halländska Bindslöjden.
/Berit Eldvik 2007-03-06