You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tapetbård

Kataloglapp:
"Bård. Bottentryck: blåvit fond, tr. [tryck] i blått och grått. Bårdtryck i röd velour, övertryck i orange."
/EHk [Elisabet Hidemark], juni 2001.

Ingår i en samling tapeter med olika mönster, alla tidigare inmärkta under inv.nr 108.600:1-49. I samband med inventering och flyttning av tapetsamlingen 2006 tilldelades de olika mönstren nya inv.nr (328.901-328.948, se även 241.333) och endast själva pärmen fick behålla inv.nr 108.600
/Ingrid Frankow 2006-07-12

Huvudliggaren (från dess ursprungliga inv.nr 108.600):
"1-48 48 tapetprover komna från Tengbergska huset i Göteborg."

Bilaga: (från dess ursprungliga inv.nr 108.600):
Korrespondens ang tapeterna och Tengbergska huset.

Katalogkort: (från dess ursprungliga inv.nr 108.600)
"Tapetprover
(Text gällande hela samlingen)
Tapetprov och bårder från det Tengbergska huset i Göteborg. Alla ytmönster är handtryck med limfärg på ett tunt jämnt papper i sammanklistrade ark. De flesta har svagt satinerad yta. Vådbredden är oftast 50 cm och mönstrets bredd ca 47 cm. Flera är i den på 1820-talet moderna gråskalan, medan andra är i lysande färger. Bårderna är tryckta på något tjockare papper och av olika bredd. De flesta har velourtryck i en färg, inte sällan med övertryck i limfärg som då får en extra lyskraft."

På nästan alla finns anteckningar på baksidan på franska, några är stämplade med "Déposé J Z Cie" inom en oval (Jean Zuber & Cie, Rixheim, Frankrike), men även andra fabriker är representerade. Det Tengbergska huset var ett 1700-talshus vid kanalen i centrala Göteborg som i flera generationer ägts av samma släkt, först av färgeridirektören Isac Tengberg (1775-1842). Den samling tapetprover som funnits i huset var förmodligen importerad av Tengberg för att säljas i Göteborg. Av en släkting till familjen Tengberg mottog Nordiska museet tapetsamlingen inför rivningen av det Tengbergska huset 1907.
/Maria Maxén, febr. 2006.

Ljusturkos botten med geomterisktmönster i stark turkos och mörkgrått. Vinröd stoffdekor av stiliserad blomstergirlang samt en bred bård.
Anm: Veck, ett stort hål, reva, smuts.
/Cecilia Wallquist 2007-07-09.


Växt, blomstergirlang.


Tapetbård. Ljusturkos botten med geometriskt mönster i starkt turkos och mörkgrått. Vinröd stoffdekor av stiliserad blomstergirlang samt en bred bård.

Ingår i en samling tapetprov och bårder från det Tengbergska huset i Göteborg. Alla ytmönster är handtryck med limfärg på ett tunt jämnt papper i sammanklistrade ark. De flesta har svagt satinerad yta. Vådbredden är oftast 50 cm och mönstrets bredd ca 47 cm. Flera är i den på 1820-talet moderna gråskalan, medan andra är i lysande färger. Bårderna är tryckta på något tjockare papper och av olika bredd. De flesta har velourtryck i en färg, inte sällan med övertryck i limfärg som då får en extra lyskraft. På nästan alla finns anteckningar på baksidan på franska, några är stämplade med "Déposé J Z Cie" inom en oval (Jean Zuber & Cie, Rixheim, Frankrike), men även andra fabriker är representerade.

Det Tengbergska huset var ett 1700-talshus vid kanalen i centrala Göteborg som i flera generationer ägts av samma släkt, först av färgeridirektören Isac Tengberg (1775-1842). Den samling tapetprover som funnits i huset var förmodligen importerad av Tengberg för att säljas i Göteborg. Av en släkting till familjen Tengberg mottog Nordiska museet tapetsamlingen inför rivningen av det Tengbergska huset 1907.